Jogurt lahko največ koristi prinese, če ga uživamo ob pravem času

Jogurt je pogosto živilo na jedilnikih ljudi po vsem svetu, njegova redna uporaba pa je povezana z boljšim delovanjem prebave, nadzorom telesne teže in zdravjem kosti. Po mnenju strokovnjakov s portala Very Well Health in zdravstvene ustanove Cleveland Clinic pa čas, kdaj ga uživamo, pomembno vpliva na to, kako učinkoviti bodo njegovi učinki na telo.

Jogurt lahko največ koristi prinese, če ga uživamo ob pravem času

Jogurt je fermentiran mlečni izdelek, bogat s koristnimi mlečnokislinskimi bakterijami, kot so Lactobacillus, Streptococcus in Bifidobacterium. Te pomagajo vzdrževati ravnovesje črevesne flore. Za tiste, ki želijo okrepiti črevesje, strokovnjaki priporočajo uživanje jogurta skupaj z obroki ali največ pol ure pred njimi. V tem času probiotiki lažje preživijo kislo okolje v želodcu in pridejo do črevesja, kjer imajo največji učinek.

Nasprotno pa uživanje jogurta pol ure po obroku ni tako učinkovito, saj se zaradi večje količine kisline v želodcu zmanjša možnost, da bi bakterije preživele. Te ugotovitve potrjuje tudi raziskava, objavljena v znanstveni reviji Beneficial Microbes, kjer so primerjali preživetje probiotičnih bakterij glede na čas vnosa v telo.

Zdravniki s Cleveland Clinic dodajajo, da je pomembneje kot točna ura dneva predvsem to, da jogurt uživamo redno ob obrokih. Na ta način bakterije lažje preživijo pot skozi prebavni sistem in dosežejo črevesje.

Jogurt lahko pomaga tudi pri nadzoru telesne teže, če ga uživamo kot zdrav prigrizek ali zajtrk, namesto sladkih izdelkov in kaloričnih malic. Vsebuje beljakovine in kalcij, ki pomagata uravnavati apetit, jutranji vnos pa lahko pomaga tudi pri stabilizaciji ravni sladkorja v krvi in preprečevanju želje po nezdravih prigrizkih čez dan. Koristno je tudi, če ga uživamo pred glavnimi obroki, saj lahko s tem zmanjšamo velikost porcij.

Jogurt je pomemben tudi za zdravje kosti, saj vsebuje kalcij, vitamin D in probiotike. Ljudje, ki redno uživajo jogurt, imajo običajno večjo kostno gostoto. Priporočljivo je, da ga uživamo vsak dan ob istem času, še posebej po telesni vadbi, saj lahko to spodbudi obnovo kostnega tkiva. Grški jogurt, ki ima več beljakovin kot običajni, je pri tem še posebej priporočljiv.

Pri izbiri jogurta strokovnjaki svetujejo, naj se izogibamo tistim z dodanim sladkorjem in umetnimi okusi. Najboljša izbira je navadni jogurt brez dodatkov. Ena porcija navadnega nizkomaščobnega jogurta (približno 170 gramov) vsebuje okoli 107 kalorij, skoraj 9 gramov beljakovin, več kot 300 miligramov kalcija, ter zelo malo maščob in ogljikovih hidratov.

Kombinacija jogurta in redne telesne dejavnosti lahko dolgoročno vpliva na boljšo prebavo, trdnejše kosti in splošno počutje.

Image
Elekrtonski naslov uredništva
urednistvo@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Priljubljeno

Priljubljeno

Vesti

Vse vesti
0